Monikielistä joulua

Joululomaa kärsimättöminä odottaville oppilaille on hyvä suunnitella teemaan sopivaa monipuolista puuhaa. Tehtäviä on helppo keksiä muuttamalla itselle tuttuja tehtävätyyppejä joulun teemoihin tai sanastoihin sopiviksi, mutta jouluisia tehtäviä voi käyttää myös monikielisyyden ja kansainvälisen kulttuurin opettamiseen. Tässä muutamia esimerkkejä jouluisiin tehtäviin, joita voit soveltaa helposti myös muihin juhliin! Muistathan ottaa erityisesti huomioon muihin uskontoihin kuuluvat oppilaat tehdessäsi joulun ja muiden kristillisten juhlapyhien tehtäviä.

 

Joululaulut

Joululaulut ovat helppo tapa tuoda monikielisyyttä kouluun. Suomen, ruotsin ja englannin lisäksi kansainvälisesti tunnetuimmat joululaulut on käännetty melkein joka kielelle, ja sen lisäksi monissa maissa on omia joululauluja joita ei yleensä täällä kuule! Oli kyseessä klassikoita tai täysin uusia tuttavuuksia, on niiden avulla helppo lisätä oppilaiden kielitietoisuutta tai antaa oppilaiden kertoa muiden maiden jouluperinteistä niiden kautta.

Voit käyttää joululauluja esimerkiksi aamunavauksissa. Yksi vaihtoehto on järjestää teemaviikko joululomaa edeltävälle viikolle, jossa joka päivä valitaan yksi kohdemaa. Aamunavauksen pitäjä voi kertoa aluksi hieman tämän maan jouluperinteistä tai soitetun joululaulun historiasta, ja soittaa lopuksi tästä maasta olevan joululaulun. Tällaisia aamunavauksia voi tietysti tehdä myös muiden juhlapäivien ympärillä tai minkä tahansa muun kansainvälisen teeman ympärillä.

 

Monikieliset joulun tarinat

Kuten muitakin tarinoita, myös joulutarinoita voi käyttää eri kielten tunnistamiseen, tarinoiden mahdollisten erojen vertailuun tai muuten vaan kielen opetukseen. Jouluaiheisia tarinoita voi olla vaikea löytää eri kielillä, mutta esimerkiksi Petteri Punakuonon tarina on löydettävissä helposti ainakin laulun muodossa monilla eri kielillä.

Toinen tarina, joka varmasti löytyy useammallakin kielellä, on jouluevankeliumi. Esimerkiksi osoitteesta https://www.biblegateway.com/passage/ pääsee käsiksi useisiin erikielisiin raamatun käännöksiin.

Joulutarinoita löytyy myös ainakin englannin kielellä niin eri uskontoihin kuuluvien kuin sekulaarien ihmistenkin kirjoittamana, joten joulua voi käsitellä myös esimerkiksi muslimien, buddhalaisten tai uskonnottomien näkökulmasta.

Jos haluaa ajatella todella laatikon ulkopuolella, voi joulun tarinat hylätä kokonaan ja kertoa joulukuun muista juhlista, kuten esimerkiksi Hanukasta ja Kawanzaasta sekä ottaa mukaan niiden tarinoita.

 

Jouluvaellus-rastirata

Jouluisen rastiradan voi tehdä monella tapaa, joten esittelen tässä vain muutaman erilaisen rasteja, joita voi käyttää inspiraationa oman rastiradan luomiseen. Kyseisen esimerkin jouluvaellus oli suunnattu tuoreille maahanmuuttajille, mutta rasteja muokkaamalla sitä voi käyttää kaikenlaisille ryhmille.

  • Pipareiden leipominen. Pipareiden sijasta voi leipoa esimerkiksi eri maiden jouluruokia.
  • Joulukorttien tekeminen. Suomalaisten joulukorttien sijasta voi opetella joulun toivotuksia muillakin kielillä.
  • Jouluinen tietovisa. Tähän on helppo ottaa mukaan esimerkiksi joululauluja (Arvaa mikä kieli tutusta laulusta jne.)
  • Hedelmäsalaattipeli” jouluisin kategorioin. Sanoina poro, pukki, tonttu, joulu. Sanat olivat taululla sekä suomeksi että englanniksi ja kuvitettuina.

Tässä tapauksessa rastirataa käytettiin vielä myöhemmin kertailemaan joulun sanastoa tapahtumasta otettujen valokuvien avulla.

 

Nämä harjoitukset pohjautuvat Jyväskylän yliopiston järjestämien täydennyskoulutusten materiaaleihin. Näistä harjoituksista voit lukea lisää raporteista Monikielisyys eri ryhmissä, eri ikäisille – lyhyitä tehtäväideoita (Julianna Papp ja Emilia Heimonen) sekä Jouluvaellus maahanmuuttajaopiskelijoille (Minna Sihto). Lisää projekteista syntyneitä tehtäväideoita sekä raportteja tehtävien kokeilemisesta löydät täältä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: