Kielten tunnistaminen saduista

Harjoituksessa oppilaat yrittävät tunnistaa sadun kielen, vaikka kieli olisi sellainen jota he eivät ole aikaisemmin oppineet missään.  Harjoitus ei ole sidottu mihinkään tiettyyn kieleen, vaan sen kautta oppilaat pääset huomaamaan sellaisia kielellisiä resursseja, joista he eivät kenties ole aikaisemmin olleet tietoisia. Harjoitusta purettaessa oppilaat pääsevät lähestymään kieltä analyyttisesti ja pohtimaan millaisten vihjeiden kautta he päätyivät tulkintoihinsa. Harjoituksen voi järjestää myös kilpailuna.

 

Kesto:

n. 10 min

Valmistelut:

Valitse haluamasi satutekstit haluamallasi kielillä. Esimerkiksi tämän postauksen lopussa on linkkejä sivuille, joilta löytyy satuja useilla kielillä. Voit laatia satuteksteistä vaikka Powerpoint-esityksen, jossa satu tulee näkyviin lause kerrallaan ja niin ollen oppilaat saavat jatkuvasti uusia vihjeitä päättelynsä pohjalle.

Toteutus:

  • Ohjeista oppilaille harjoituksen kulku: he näkevät saman sadun tai osan satua useilla kielillä. Oppilaat kirjoittavat ylös mistä kielestä arvelevat olevan kyse. Voit pyytää oppilaita myös kirjoittamaan ylös ajatuksiaan siitä, miksi he ajattelevat kyseessä olevan juuri joku tietty kieli (tutut sanat, aksentit kirjainten päällä, päätteet, isot kirjaimet ym.). Voit antaa oppilaille myös pisteitä oikein tunnistetuista kielistä ja sanallistetuista päätelmistä (mikä auttoi tunnistamaan).
  • Näytä satutekstit joko lause lauseelta tai kokonainen teksti kerrallaan.
  • Pyydä oppilaita kertomaan (parilleen / ryhmässä / koko luokalle) mistä kielestä oli kysymys minkäkin tekstin kohdalla ja mitä vinkkejä he hyödynsivät päätelmiä tehdessään.
  • Lopuksi pyydä oppilaita pohtimaan, kuinka he voisivat lähestyä opiskelemiaan kieliä analyyttisesti (tutut sanat, sanajärjestys, päätteet, aihepiiri).

 

Lue lisää:

Sivustot, joilla on satuja useilla eri kielillä:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: