Kieliverkosto

Ihmisillä on valtavasti erilaisia konteksteja, joissa eri kieliä tulee vastaan: omat äidinkielet ja kotikielet, koulun ja harrastuksien kautta tulevat kielet, omassa asuinympäristössä ja julkisilla paikoilla kuullut kielet, kauppojen ja tuotteiden erikieliset merkinnät, internet jne. Tässä harjoituksessa tarkoituksena on oppia tunnistamaan oma monikielisyys ja huomaamaan, missä eri konteksteissa kielten kanssa on tekemisissä.

 

Kesto

n.15-20 min, toimii hyvin kotitehtävänä.

Valmistelut

  • a4-paperi/oppilas
  • jos haluat tehdä ajatuskartat tableteilla, varaa oppilaille tabletit joissa mindmap-sovellus (esim. Popplet, Mind node, Schematicmind tms.)

 

Toteutus

  1. Jaa oppilaille paperit/tabletit
  2. Pyydä oppilaita merkkaamaan ajatuskarttaan kaikki kielet, joita he käyttävät, kuulevat ja näkevät eri tilanteissa. Pyydä heitä myös merkkaamaan eri kontekstit ja paikat joissa he ovat tekemisissä näiden kielten kanssa, ja ihmiset jonka kanssa puhuvat tai joilta kuulevat kieliä. Myös sellaisia kieliä voi laittaa, joista ei ole varma mikä kieli on kyseessä. Voit antaa esimerkin omasta kieliverkostostasi. He voivat myös merkata, mitkä kielet ovat tärkeitä heille, mitä he uskovat tarvitsevansa tulevaisuudessa jne.
  3. Kun ajatuskartta on valmis, voit pyytää oppilaita vertailemaan niitä pareissa tai ryhmissä. Tämän jälkeen voi käydä koko luokan kanssa keskustelua siitä, missä eri paikoissa eri kieliä tulee vastaan.

 

Tämän tehtävän lisäksi voit käyttää erimerkiksi seuraavia tehtäviä kielitietoisuuden lisäämiseen ja herättelyyn oman ympäristön monikielisyydestä:

Kieliresurssien kartoittaminen

Kielet kaupungilla ja kotona

Kielitietoisuutta kieliä vertaamalla

Kielikello

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: